Γιατί η οδοντιατρική φροντίδα είναι σημαντική για τους ηλικιωμένους

Το σμάλτο των δοντιών φθείρεται καθώς γερνάμε. Όταν συμβαίνει αυτό, τα δόντια μας γίνονται ευάλωτα σε διαφορετικές οδοντικές καταστάσεις, όπως τερηδόνα και τερηδόνα. Όταν παραμελείται, η συνολική υγεία και η ποιότητα ζωής επηρεάζονται αρνητικά. Για το λόγο αυτό, οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα. Αυτοί οι λόγοι είναι γιατί η οδοντιατρική φροντίδα είναι σημαντική για τους ηλικιωμένους. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα κοινά οδοντικά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της τρίτης ηλικίας και μερικές συμβουλές για τη διατήρηση της καλής οδοντικής υγείας.

Συνήθη οδοντικά προβλήματα στην τρίτη ηλικία

Η γήρανση θέτει τους ηλικιωμένους σε κίνδυνο για διάφορα οδοντικά προβλήματα. Η τοποθέτηση της οδοντιατρικής φροντίδας στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων σας μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να εμφανιστούν:

Σκουρόχρωμα δόντια

Η λέπτυνση του σμάλτου των δοντιών είναι μια από τις αιτίες των σκούρων δοντιών. Όταν το εξωτερικό, προστατευτικό στρώμα των δοντιών φθείρεται, το επόμενο στρώμα, η οδοντίνη, είναι ορατή. Η οδοντίνη εμφανίζεται ως πιο σκούρο κίτρινο χρώμα. Τα τρόφιμα και τα ποτά προσθέτουν επίσης στους υπάρχοντες λεκέδες στα δόντια, οδηγώντας σε σκουρόχρωμα. Όποια και αν είναι η αιτία, τα σκοτεινά δόντια μπορεί να υποδηλώνουν ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, επομένως η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη.

Ξηροστομία

Η γήρανση είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση ξηροστομίας. Είναι μια κατάσταση όπου υπάρχει ανεπαρκής παραγωγή σάλιου στο στόμα. Όταν δεν υπάρχει αρκετό σάλιο, επηρεάζονται μαλακοί και σκληροί ιστοί στα ούλα και το στόμα. Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστεί τερηδόνα και λοιμώξεις.

Παθήσεις των ούλων

Πολλοί ηλικιωμένοι υποφέρουν από ασθένειες των ούλων που προκαλούνται από τη συσσώρευση πλάκας και σωματιδίων τροφής που αφήνονται στην επιφάνεια των δοντιών και κατά μήκος των γραμμών των ούλων. Ορισμένες παθήσεις κοινές σε ηλικιωμένους, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, μπορεί επίσης να προκληθούν από ασθένειες των ούλων.

Απώλεια δοντιών

Η απώλεια δοντιών είναι μια κοινή οδοντική πάθηση σε άτομα 65 ετών και άνω. Οι ασθένειες των ούλων είναι μια από τις κύριες αιτίες απώλειας δοντιών. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η μείωση της σωματικής υγείας είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια δοντιών.

Ανώμαλο οστό της γνάθου

Με την απώλεια δοντιών αυξάνεται η πιθανότητα να έχετε φθαρμένα ή εξασθενημένα οστά των γνάθων. Όταν δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα, τα εξασθενημένα οστά της γνάθου γίνονται ανομοιόμορφα, οδηγώντας σε σοβαρά κατάγματα. Τα εξασθενημένα οστά της γνάθου μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών επειδή τα υπόλοιπα δόντια χάνουν τη στήριξή τους.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά άλλα οδοντικά προβλήματα που προκαλούνται από τη γήρανση. Μεταξύ αυτών είναι η προκαλούμενη από οδοντοστοιχία στοματίτιδα, η μειωμένη αίσθηση της γεύσης και η αποσύνθεση της ρίζας. Δεδομένου ότι αυτές οι οδοντικές παθήσεις θέτουν πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν πρέπει ποτέ κανείς να παραμελήσει τη σημασία της οδοντιατρικής φροντίδας σε μεγάλη ηλικία.

Συμβουλές στοματικής υγιεινής για ηλικιωμένους

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη διατήρηση της καλής οδοντικής υγείας και την πρόληψη προβλημάτων που προκαλούνται από τη γήρανση:

1. Βούρτσα και νήμα καθημερινά

Οι ηλικιωμένοι πρέπει να εφαρμόζουν τη σωστή οδοντική υγιεινή για να διατηρήσουν την καλή υγεία των δοντιών. Είναι σημαντικό να βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας φθοριούχο οδοντόκρεμα. Για τους ηλικιωμένους που δυσκολεύονται να βουρτσίσουν λόγω αρθρίτιδας, υπάρχουν ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες που κάνουν το βούρτσισμα ευκολότερο και πιο βολικό. Το νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα αποτρέπει τη δημιουργία πλάκας κατά μήκος των γραμμών των ούλων. Εάν η χρήση οδοντικού νήματος μία φορά την ημέρα δεν είναι δυνατή, συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο για την καλύτερη εναλλακτική.

2. Καθαρίζετε τακτικά τις οδοντοστοιχίες

Εάν φοράτε μερική ή ολική οδοντοστοιχία, πάντα να τις αφαιρείτε πριν κοιμηθείτε. Ο καθαρισμός τους είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων και άλλων μικροβίων που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα οδοντικής υγείας.

3. Κάντε μια υγιεινή διατροφή

Οι ηλικιωμένοι πρέπει να αποφεύγουν τροφές και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή οξύ. Όταν καταναλώνονται, αυτά τα τρόφιμα και τα ποτά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο σμάλτο των δοντιών σας και να προκαλέσουν πολλά οδοντικά και άλλα προβλήματα υγείας. Οι ειδικοί προτείνουν ότι η πρόσληψη ασβεστίου πρέπει να αυξηθεί για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επιπλέον, αυξήστε την πρόσληψη νερού για να αποτρέψετε την ξηροστομία.

4. Προγραμματίστε τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις

Ανεξαρτήτως ηλικίας, όλοι πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τους οδοντιάτρους. Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο βοηθούν να συλλάβετε δευτερεύοντα οδοντιατρικά ζητήματα και να μην γίνουν σοβαρά οδοντικά προβλήματα. Για άτομα που χρειάζονται οδοντιατρική φροντίδα ηλικιωμένων, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Εάν ο προϋπολογισμός το επιτρέπει, συνιστώνται συχνότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο.