Συμβουλές οδοντιατρικής υγείας για ηλικιωμένους

Η φροντίδα των δοντιών και των ούλων σας είναι απαραίτητη σε όλη σας τη ζωή. Ωστόσο, καθώς αρχίζουμε να γερνάμε, τα δόντια μας μπορεί να απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση. Η οδοντιατρική φροντίδα των ηλικιωμένων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων. Καθώς οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς στις στοματικές παθήσεις από τους νεότερους, θα πρέπει να ληφθούν μερικά επιπλέον μέτρα για να διατηρηθεί υπό έλεγχο η στοματική τους υγεία.

Συμβουλή #1: Βουρτσίστε καθημερινά

Το ακούμε συνέχεια! Βουρτσίστε και χρησιμοποιήστε νήμα κάθε μέρα. Αν και μπορεί να είναι περιττό, στην πραγματικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στη στοματική υγεία όλων! Η καθιέρωση μιας καθημερινής ρουτίνας βουρτσίσματος δύο φορές την ημέρα είναι εξαιρετική για πολλούς ηλικιωμένους. Ωστόσο, για όσους θέλουν να βελτιώσουν τη στοματική τους υγιεινή, το βούρτσισμα μερικές επιπλέον φορές εδώ και εκεί δεν θα κάνει κακό. Οι οδοντόβουρτσες με μαλακές τρίχες συνιστώνται συνήθως για ηλικιωμένους. Ωστόσο, μερικές φορές συνιστώνται οδοντόβουρτσες με σκληρές τρίχες για άτομα με ορισμένες παθήσεις των ούλων. Μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για να μάθετε ποιος τύπος οδοντόβουρτσας είναι καλύτερος για εσάς.

Συμβουλή #2 Χρησιμοποιήστε νήμα και στοματικό διάλυμα

Ενώ όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το οδοντικό νήμα, πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να μην το κάνουμε. Οι ηλικιωμένοι πρέπει ιδιαίτερα να κάνουν μια συνήθεια να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα καθημερινά. Κάνοντάς το σε καθημερινή βάση, οι ηλικιωμένοι μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της οδοντικής τους υγείας και να μειώσουν τον κίνδυνο ουλίτιδας και τερηδόνας. Το νήμα είναι γρήγορο και εύκολο και τα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ κάθε αντιληπτής ενόχλησης. Η χρήση στοματικού διαλύματος 1 – 2 φορές την ημέρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συμπληρώσετε τη ρουτίνα της οδοντιατρικής σας φροντίδας. Θα πρέπει πρώτα να χρησιμοποιήσετε νήμα, μετά να βουρτσίσετε και, τέλος, να ξεπλύνετε με στοματικό διάλυμα.

Συμβουλή #3: Πάρτε συμπληρώματα ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι αναπόσπαστο μέρος της οδοντικής υγείας, ειδικά για τους ηλικιωμένους. Καθώς μεγαλώνουμε, τείνουμε να λαμβάνουμε λιγότερο ασβέστιο στη διατροφή μας. Φροντίστε να λαμβάνετε άφθονο ασβέστιο, είτε σε τρόφιμα, είτε σε συμπληρώματα διατροφής ή και στα δύο. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς στην οστεοπόρωση, επομένως η διασφάλιση ότι τα δόντια σας είναι γερά είναι πρωταρχικής σημασίας. Η λήψη επαρκούς ασβεστίου θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης και θα διατηρήσει τα δόντια σας όσο πιο δυνατά γίνεται.

Συμβουλή #4: Μιλήστε στον οδοντίατρό σας σχετικά με την ξηροστομία

Ξηροστομία είναι όταν δεν έχετε αρκετό σάλιο για να φτύσετε ή να διατηρήσετε σωστά το στόμα σας υγρό. Εκτός από το να δυσκολεύει το φαγητό, την κατάποση ή την ομιλία, η ξηροστομία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τερηδόνα, διάβρωση του σμάλτου και λοιμώξεις. Πολλά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία ως παρενέργεια. Μιλήστε με το γιατρό σας για να δείτε εάν υπάρχουν εναλλακτικά φάρμακα χωρίς αυτήν την παρενέργεια. Για να μειώσετε την ξηροστομία, παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονο νερό. Η τυπική σύσταση είναι περίπου 64 ουγγιές νερό την ημέρα.

Συμβουλή #5: Φροντίστε τις στοματικές σας συσκευές

Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν στοματικές συσκευές όπως οδοντοστοιχίες, στοματικοί προφυλακτήρες κ.λπ. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις σωστές διαδικασίες καθαρισμού αυτών των αντικειμένων. Ο οδοντίατρός σας θα σας δώσει οδηγίες για το πώς να συντηρείτε και να φροντίζετε σωστά αυτές τις συσκευές. Εάν δεν είστε σίγουροι, φροντίστε να συναντήσετε τον οδοντίατρό σας και να ρωτήσετε πώς.