Η καλή φροντίδα των δοντιών και των ούλων σας είναι σημαντική – ανεξάρτητα από την ηλικία σας. Όταν ήμασταν μικροί, αναπτύξαμε υγιεινές συνήθειες συχνού βουρτσίσματος και οδοντικού νήματος για την πρόληψη της τερηδόνας και τη διατήρηση της υγείας των δοντιών μας. Καθώς μεγαλώνουμε, η φροντίδα της οδοντικής μας υγείας παραμένει κρίσιμο μέρος της καθημερινότητάς μας. Ωστόσο, η ποσότητα της προσοχής που απαιτεί αλλάζει. Όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερη προσοχή απαιτούν τα δόντια μας, καθώς τα δόντια μας είναι πιο ευαίσθητα στις στοματικές παθήσεις από τα νεότερα άτομα.
1. Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο
Οι τακτικές προγραμματισμένες επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι ζωτικής σημασίας για την οδοντική υγεία των ηλικιωμένων. Οι σπάνιες επισκέψεις —ή χειρότερα— οι καθόλου επισκέψεις μπορούν να αφήσουν χρόνο για την ανάπτυξη και την επιδείνωση των προβλημάτων. Οι ηλικιωμένοι πρέπει να προγραμματίζουν οδοντιατρικούς καθαρισμούς τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη κατάστασή σας, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερα. Με έναν οδοντίατρο να ελέγχει συνεχώς την υγεία των δοντιών σας, μπορεί να σας βοηθήσει να διαγνώσετε έγκαιρα τα προβλήματα προτού γίνουν σοβαρό πρόβλημα υγείας. Θυμάμαι! Η θεραπεία απαιτεί περισσότερο χρόνο καθώς μεγαλώνουμε, οπότε το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας είναι να αποτρέψετε το πρόβλημα εκ των προτέρων!
2. Βουρτσίστε καθημερινά
Αν και το βούρτσισμα μπορεί να φαίνεται δεδομένο, δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά τη σημασία του —ειδικά ως ηλικιωμένοι. Ενώ το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα είναι μια εξαιρετική ρουτίνα για τους περισσότερους ηλικιωμένους, ορισμένοι οδοντίατροι μπορεί να σας συστήσουν να βουρτσίζετε και μεταξύ των γευμάτων. Η κατάσταση του καθενός είναι διαφορετική, οπότε φροντίστε να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας ποια ρουτίνα βουρτσίσματος θα σας ωφελήσει περισσότερο.
Η οδοντιατρική φροντίδα γίνεται πιο δύσκολη όσο μεγαλώνουμε. γι’ αυτό πολλοί οδοντίατροι συνιστούν ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες για τη βελτίωση των τεχνικών βουρτσίσματος. Είτε βουρτσίζετε με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είτε όχι, φροντίστε να την αντικαθιστάτε τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες. Με ένα τακτικό βούρτσισμα, οι πιθανότητες να αντιμετωπίσετε οδοντικά προβλήματα θα μειωθούν σημαντικά!
3. Φροντίστε τις οδοντοστοιχίες, το στοματικό προστατευτικό και τις στοματικές συσκευές σας
Πολύ συχνά, η οδοντιατρική φροντίδα ηλικιωμένων περιλαμβάνει τη χρήση στοματικών συσκευών όπως οδοντοστοιχίες, στοματικά προστατευτικά κ.λπ. Ο οδοντίατρός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να τους φροντίζετε σωστά—και είναι ζωτικής σημασίας να τις ακολουθείτε. Εάν κάτι πάει στραβά, για παράδειγμα, με το οδοντικό σας εμφύτευμα, είναι σημαντικό να το ελέγξετε το συντομότερο δυνατό. Θυμηθείτε, οι οδοντιατρικές σας συσκευές παίζουν ρόλο στην ποιότητα ζωής και την υγεία των δοντιών σας, γι’ αυτό φροντίστε να τις φροντίζετε σαν να ήταν φυσικά μέρος σας.
4. Πάρτε συμπληρώματα ασβεστίου
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο μέρος της οδοντικής υγείας για τους ηλικιωμένους. Καθώς μεγαλώνουμε, τείνουμε να μην παίρνουμε αρκετό ασβέστιο στη διατροφή μας. Εκτός από την κατανάλωση λιγότερων προϊόντων ασβεστίου, χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο ασβέστιο στη διατροφή μας από πριν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς στην οστεοπόρωση από οποιοδήποτε άλλο υποσύνολο στον πληθυσμό. Η οστεοπόρωση προκαλεί το οστό να γίνεται πιο πορώδες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η οστική μάζα και να γίνονται πιο αδύναμα. Μπορεί να προκαλέσει τη διάσπαση των οστών γύρω από τα δόντια μας, με αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας. Η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου θα καταπολεμήσει αυτό το πρόβλημα και θα διατηρήσει τα δόντια σας όσο πιο δυνατά και υγιή γίνεται! Εάν η κατανάλωση περισσότερης τροφής με ασβέστιο δεν είναι αρκετή, μπορείτε να πάρετε και συμπληρώματα ασβεστίου.